Senarai Blog Saya

Rabu, 9 Oktober 2013

MASAK LEMAK CILI PADI UDANG HARIMAU ORI N9



Assalam ..Ada ke peminat udang harimau disini? Atau peminat tegar ' masak lomak cili api vs gulai ' bak kata orang Negeri Sembilan?  Dah lama saya menyimpan hajat untuk berkongsi resepi ini , namun hari ini tercapai juga. Jom kita kedapur....

Masak Lemak Cili Padi Original dari Negeri Sembilan... Check it out...cewah...

Bahan - bahanya...

1. Cili api... nak pedas bubuh cili lebeh la...
2. Serai 3 batang ( dititik)
3. Kunyit... hidup ( serbuk pun bley)
4. Santan kelapa
5. Garam
6. Asam keping.

Cili api dan kunyit hidup ditumbuk sampai hancur dan halus, masuk kan cili api dan kunyit yang ditumbuk serta serai dan santan kelapa kedalam periuk, (kuali pun bley) ,masak atas api sederhana , kacau sehingga kuah masak , masukan udang, kacang buncis, garam dan kacau sehingga udang dan kacang masak...last masukan asam keping dan rasa lah garamnya ok ko tidak... siap...mudahkan



Photo: Masak lemak cili api udang harimau bersama kacang buncis...best wooo...sape nk try bley la ekk... resepi omak den dulu2...den lah warigh eh...ha...ha...

1. Cili api... nak pedas bubuh cili lebey la...
2. Serai 3 batang ( dititik)
3. Kunyit hidup ( serbuk pun bley)
4. Santan kelapa
5. Garam
6. Asam keping.

Cili api dan kunyit hidup ditumbuk sampai hancur dan halus, masuk kan cili api dan kunyit yang ditumbuk serta serai dan santan kelapa kedalam periuk, (kuali pun bley) ,masak atas api sederhana , kacau sehingga kuah masak , masukan udang, kacang buncis, garam dan kacau sehingga udang dan kacang masak...last masukan asam keping dan rasa lah garamnya ok ko tidak... siap...mudahkan....

P/s: orang n9 masak lemak cili api x guna bawang tau...nanti santan pecah lemak n x sodapppp..

Ada sesapa org n9 nk komen x...ha..ha,, 
Selamat menjamu selera kawan - kawan....
 
P/S: orang negeri Sembilan masak lemak cili padi x bubuh bawang tau.. kalau bubuh bawang memang x berapa ori lah masakan tu...sebab kalau bubuh bawang santan akan pecah minyak dan gulai jadi x cantik...
 
Selamat memasak dan cubalah tau... serius SODAPPPP...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan