Senarai Blog Saya

Jumaat, 23 Ogos 2013

Cara mudah menyimpan

Assalammualaikum

Seperti yang telah saya janjikan , saya akan meneruskan cerita bagaimana mudahnya melabur di Unit Amanah melalui caruman KWSP anda....

Saya mulakan dengan pengenalan mengenai pelaburan ini dan fikirkanlah bagaimana mudahnya kita menyimpan tanpa mengeluarkan sesen pun wang poket dan biarkanlah caruman kita tu bertambah dan semakin bertambah, mungkin kita tak Nampak faedahnya sekarang...tinggulah bila kita dah bersara nanti... masa itu barulah kita terfikir knp bukan dari awal lg kita tidak mengambil peluang yang orang lain berikan kepada kita..
 
Pelaburan Unit Amanah melalui pengeluaran simpanan ahli KWSP:
Apa itu Skim Pelaburan Simpanan Ahli KWSP
•Pengeluaran ini membolehkan ahli mengeluarkan sebahagian simpanan Akaun 1 untuk membuat pelaburan bagi menambah dan meningkatkan simpanan persaraan untuk menyara kehidupan semasa persaraan.
•Ahli boleh melaburkan simpanan tidak melebihi 20% daripada jumlah yang melebihi Simpanan Asas dalam Akaun 1 melalui Institusi Pengurusan Dana (IPD) yang diluluskan oleh Kementerian Kewangan.
• Semua pelaburan yang dibuat hendaklah melalui IPD yang diluluskan oleh Kementerian Kewangan. Untuk mendapatkan senarai IPD yang diluluskan.
Sejarah Kewujudan Skim Pelaburan Ahli KWSP
Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) telah memperkenalkan Skim Pelaburan Ahli pada bulan November 1996 sebagai respon terhadap saranan supaya ahli diberi pilihan untuk melaburkan simpanan mereka. Laporan akhbar menyatakan sebilangan besar ahli yang bersara telah menghabiskan simpanan mereka untuk kehidupan selepas bersara dalam masa 3 tahun sahaja.Dengan adanya skim pelaburan ahli ini, ahli dapat menambah simpanan persaraan mereka sebagai tambahan kepada dividen yang diberikan oleh KWSP. Ahli yang berkelayakan diberikan pilihan untuk membuat pelaburan dalam dana amanah atau syarikat pengurusan aset yang telah dilantik oleh Panel Pelaburan KWSP
Pengeluaran ini membenarkan ahli KWSP yang mempunyai simpanan melebihi
RM5,000 dari jumlah Simpanan Asas di dalam Akaun 1 melaburkan sebahagian
daripada jumlah simpanan tersebut melalui Institusi Pengurusan Dana (IPD) yang diluluskan oleh Kementerian Kewangan.

Setiap pelaburan mesti ada syaratkan?.... so saya sambung esok ye... kalau x sabar nk tau bley hubungi saya Rogayah Musa @ annmusa  dengan cara  whatssup/ Wechat/ sms di talian 019- 6449144 @ 013 - 2494873.. X pun email terus kepada rogayahmusa@gmail.com/ annmusa78@gmail.com / melalui Facebook annmusa ...Tiada ulasan:

Catat Ulasan